luni, 15 februarie 2010

Editia pentru Postul Pastilor

coperta postul
Daca e prima zi de Post, la Junralul National avem editie speciala pentru asta, editie pe care am si coordonat-o si pe care va invit sa o cititi fie pe site-ul ziarului, fie sa o cumparati, pentru ca fizic editia este superba (nu pentru ca am lucrat la ea! ci pentru ca asa este), are fotografii extraordinar de frumoase, sunt reportaje la manastiri, subiecte pe ideea de rezistenta la imoralitate si incercarile vietii si istoriei prin credinta. Este acolo si un interviu cu Maica Siluana Vlad care spune totdeauna lucruri frumoase, dupa cum stim. Restul mai descoperiti dvs.

Iata editorialul meu la aceasta editie:


Rezistenta prin credinta

Suntem supuşi vremurilor, cum spune cronicarul. Iar vremurile sunt când mai bune, când mai rele. Nouă, românilor, ne place să spunem că trăim mereu vremuri vitrege. Ne tot trezim ba pustiiţi de aurul străvechi, ba aruncaţi la porţile Orientului trebuind să apărăm lumea de păgâni cu sabia noastră, ba rămaşi pe un mal de prăpastie faţă în faţă cu fiara roşie rânjindu-ne o jumătate de secol.
În astă vreme de pe urmă, câţiva dintre români, câteva sute sau poate câteva mii, s-au opus direct, riscând totul, formând o rezistenţă împotriva comunismului. Nu a contat pentru ei că au pierdut tot ce aveau, că tinereţea li s-a scurs în închisori şi lagăre, că au fost chiar omorâţi, iar trupurile lor au ajuns la groapa comună, a contat doar rezistenţa lor sufletească, interioară.
Din seva ei martirică s-au hrănit, chiar fără s-o ştie, cei mulţi, mili­oanele de români rămaşi afară, mai închişi şi mai constrânşi decât ar fi fost după gratii. Ceva i-a legat tainic şi pe unii şi pe alţii, dar mai ales pe toţi cei care nu au dat icoanele jos din suflet chiar dacă din şcoli, din instituţii, da. Chiar dacă se vorbea de un „tătucă", ei ştiau că există un Tată în cer. Aşa suntem noi, ca popor. Ne plângem de milă, ne oblojim rănile, dar mergem mereu mai departe. Iar drumul nostru nu poate fi altul decât acela care duce la Hristos.
Este posibil ca mulţi să se piardă pe drum, dar atât timp cât martirii ne-au însămânţat pământul încă de prin anul 303, cât ortodocşii ni se întorc într-o biserică precum Densuşul, unde potrivnicii au răzuit ochii sfinţilor pictaţi, cât turismul la Mănăstirea Voroneţ mai înseamnă încă pelerinaj, cât rugăciunea se mai spune în dulce vers nu e totul pierdut. Toată această rezistenţă vine de la Dumnezeu, care dă odată cu ispitirile şi tăria.
Cât rămânem în Biserică, avem şansa biruinţei. Iar postul care ni se aşterne acum în faţă nu e decât o uşă către ea.

Niciun comentariu: