joi, 12 noiembrie 2009

Ioan Gura de Aur - moaste in Bucuresti, Craiova si Secu

La 13 noiembrie îl praznuim pe Sfantul Ioan Gură de Aur (347-407), unul dintre cei Trei Ierarhi sărbătoriţi împreună la 30 ianuarie.

Cărturar, mare trăitor al credinţei, tălmăcitorul cel mai bun, din câte spun teologii, al scrierilor Sfântului Apostol Pavel, arhiepiscop al Constantinopolului, Sf. Ioan a fost şi unul dintre cei mai mari predictatori, ceea ce i-a atras supranumele.

Credincioşii care doresc să îi aducă rugăciuni de mulţumire, laudă şi cerere, o pot face în orice biserică, dar mai ales acolo unde se află şi fragmente din sfintele sale moaşte:
• Biserica Sfânta Ecaterina, paraclis al Facultăţii de Teologie din Bucureşti
• Mănăstirea Darvari - București
• Catedrala Episcopală, Oltenia, Craiova
• Mănăstirea Secu - Judetul Neamț
• Mănăstirea Filoteu din Muntele Athos): mâna dreaptă a Sfântului
• Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos - Capul
• Catedrala Sf. Gheorghe din Constantinopol.


Despre Sf- Ioan Gură de Aur s-au scris nenumărate cuvinte frumoase, aşa încât nu voi face decât să redau un fragment din îndemnurile sale către postire, aflându-ne în preajma Postul Naşterii Domnului Iisus.

Postiţi? Arătaţi-mi-o prin fapte. Prin care? Veţi zice. De vedeţi un sărac, aveţi milă de el, un duşman, împăca]i-vă cu el, un prieten înconjurat de bun nume, nu-l invidiaţi, o femeie frumoasă, întoarceţi capul. Nu numai gura voastră să postească ci şi ochiul, şi urechea, şi picioarele, şi mâinile, şi toate mădularele corpului vostru. Mâinile voastre să postească, rămânând curate de hrănire şi de lăcomie. Picioarele, nealergând la teatrul cu spectacole proaste. Ochii, neprivind cu ispitire frumuseşile străine. Hrana ochilor este ceea ce văd ei. Dacă-i o privelişte neîngăduită şi potrivnică Legii, postul suferă din pricina aceasta şi mântuirea sufletului este vătămată întru totul; dacă-i o privelişte neîngăduită de Lege şi fără greşeală, postul se împodobeşte cu ea. Ar fi peste fire de ciudat ca, în vremea postului să te ţii chiar şi de la hrana îngăduită, şi să te duci să guşti priveliştile oprite. Nu mâncaţi carne? Atunci opriţi şi ochii de a privi neruşinarea. Asemenea, urechea voastră se cade să postească. A posti pentru ureche înseamnă a o astupa pentru vorbirile de rău şi pentru zavistii. - este scris. Gura, pe de altă parte, trebuie să postească de sudalme sau alte vorbiri ruşinoase. La ce bun s` te ţii de la carne de pasăre şi de la peşte, de-ţi vei sfâşia şi ucide pe fratele tău?”.

Niciun comentariu: