joi, 19 noiembrie 2009

Contribuiti la repararea Bisericii din Deveselu!


În Deveselu, sat aflat la 6 kilometri de Caracal pe drumul spre Corabia, exista o frumusete de biserica - ridicata acum 100 de ani de mosiereasa Maria Coloni - care are nevoie de restaurare.


deveselu

Parintele Eugen Gradinaru, parohul bisericii cu hramul Sf. Nicoale ar locui in sat, cum este normal, dar casa parohiala „este degradata în ultimul hal", aşa ca face naveta din Caracal. Maşi grav este ca în biserica ploua şi ninge peste credinciosi, pictura este afectata, cladirea fiind în pericol de degradare. Cele 400 de familii ale satului Deveselu sunt formate mai mult din pensionari şi oameni saraci, asa incat paarintele paroh nu are cum sa stranga toti banii necesari de la acestia. Este bucuros ca oamenii vin la slujbe şi nu liturghiseşte cu biserica goala. Slujbele se desfasoara insa în conditii grele: „Sunt sparte geamurile de la turla si precipitatiile cad direct în biserica. La ultima ploaie cu vant puternic, o parte din tabla de pe acoperiş a fost smulsa. În iernile trecute, am dat zapada afara cu galeata. Iarna e atat de frig, încat mi se umfla mâinile pe sfintele vase în timpul liturghiei. Se strâng destui oameni la slujba, dar sunt multi batrâni şi ma tem ca, daca nu reparam mai curand, nu vor mai veni nici ei din cauza frigului. Avem o soba dar nu face fata, de aceea ne trebuie si o centrala pentru încalzire. Daca am reuşi sa o cumparam în aceasta iarna ar fi bine", ne-a spus parintele Eugen Gradinaru.

Puteti trimite bani in cont

Credinciosii satului au facut si ei ce au putut din banii lor: au luat covoare, o parte din banii provenind de la un anume domn care a cumparat si statia de amplificare a sunetului. Concret, ar trebui reparat exteriorul, cu tot ce presupune: tencuiala, vopsea, geamuri noi, acoperiş. Şi zidul împrejmuitor de caramida groasa trebuie refacut. Totul se ridica la 200.000 de lei. Pentru un mare om de afaceri, este un maruntis de buzunar, dar pentru oamenii saraci din Câmpia Romanatiului, o suma astronomica. În timp ce facem aceste comparatii, hlamidele şi aureolele sfintilor se scorojesc pe pereti sub umezeala care patrunde din ce în ce mai rece.

Preotul Gradinaru a umblat dupa sponsorizare si prin Caracal, şi prin Bucuresti, dar, dupa ce a fost purtat cu vorba toata vara, s-a întors dezamagit la Deveselu. Singura speranta a preotului sunt acum binevoitorii care ar putea trimite bani în contul parohiei: RO79 RNCB0202098960330001, BCR, filiala Caracal, telefonul parohului fiind: 0745.954.237.

Parintele va asteapta oricând sa vedeti biserica veche de 100 de ani al carei hram este „Sfântul Nicolae" si sa contribuiti financiar in masura posibiltatilor. Sa speram ca prin grija sfantului ocrotitor cineva cu punga plina va repara biserica din Deveselu.

Niciun comentariu: