vineri, 30 octombrie 2009

Părintele Ghelasie de la Frăsinei, evocat la ASE


În ziua în care, în zori, sufletul părintelui Teofil Părăianu îşi luase zobrul spre cer, părintele Ghelasie Gheorghe de la Frăsinei era evocat în Aula Magna la ASE.

Pare destul de ciudat ca la o academie de economie să se vorbească despre un duhovnic şi este cu atât mai frumos când se întâmplă asemenea „devieri”. Evenimentul a fost organizat de conf. univ. dr. Liviu Bogdan Vlad, Biblioteca Centrală şi Centrul de Documentare Europeană, în parteneriat cu Editura Platytera din Bucureşti, condusă de teologul şi scriitorul Florin Caragiu.
Manifestarea face parte dintr-un ciclu de conferinţe dedicate împlinirii a 20 de ani de la căderea comunismului. A vorbit în deschidere însuşi prof. dr. Ion Gh. Roşca, rectorul Academiei de Studii Economice, apoi perosnalitatea părintelui a fost evocată de protosinghelul Varsanufie, stareţul Mănăstirii Pătrunsa, de conf. Iulian Costache, de Monahul Valerian (ucenicul de chilie al Pr. Ghelasie), de ieromonahul Neofit Linte, de protos. Hristofor Bucur (stareţul mânăstirii „Sf. Ioan Botezătorul” din Poiana Braşov), de Ştefan Popescu (fratele Părintelui Ghelasie), de Florin Caragiu (directorul editurii Platytera din Bucureşti).
Cei prezenţi şi l-au reamintit pe părintele Ghelasie vizionând un film de scurt metraj, realizat de clasa de la UNATC a regizoarei Elisabeta Bostan, şi proiectat în sală.
Tot duhovnicului de la Frăsinei i-a fost dedicată şi expoziţia din holul Bibliotecii Centrale, cu picturi realizate de artistul George Alexandrescu. În partea doua a colocviului au vorbit pr. Costin Butnar, prof. Ioan Bruss, prof. Natalia Diaconescu, Alexandru Tulai, Ioan Gheorghian, Alexandru Valentin Crăciun şi Alexandru Bogdan Duca.
S-au lansat cu această ocazie şi volumul "Trăirea Mistică a Liturghiei", de ierom. Ghelasie Gheorghe, lucrare tipărită la Editura Platytera.
În final, participanţii au vizionat secvenţe dintr-un interviu luat de Răzvan Bucuroiu părintelui Ghelasie, chiar în incinta Mănăstirii Frăsinei. Întâlnirea dedicată părintelui Ghelasie s-a încheiat cu o rugăciune de mulţumire săvârşită în paraclisul din instituţia gazdă.

Din viaţa părintelui Ghelasie


Părintele Ghelasie Gheorghe s-a născut în 1944 în comuna Sălătrucel-Loviştea, jud. Vâlcea. La 23 de ani a devinit ucenicul pr. Arsenie Praja, pustnic din Cheile Râmeţului, de la care a cunoscut vechea tradiţie isihastă din Munţii Apuseni, pe care o va numi „mistica iconică”.
După trei ani, pr. Ghelasie a intrat în Mănăstirea Frăsinei, Vâlcea, unde a fost ghid, îngrijitor de bătrâni, bucătar, apicultor, sculptor în lemn, iconar, arhondar, şi, din 1990, ieromonah.
A publicat „Memoriile unui isihast”, „Nevoinţele isihaste”, „Urcuşul isihast” şi „Iscusinţa trăirii isihaste”.
”Părintele Ghelasie a arătat o extraordinară ancorare în modernitate prin disponibilitatea şi plasticitatea cuvântului în dialogul cu cele mai diverse tradiţii culturale şi categorii de oameni. Se mişca într-un registru larg, de la vorba simplă şi pătrunzătoare, trezvitoare, la un discurs complex, amplu şi curgător. Atât oameni simpli cât şi intelectuali rafinaţi s-au simţit mişcaţi de frumuseţea gestului primitor şi cuvântului său viu spre a înainta în taina dialogului şi a se bucura de lumina tainei dumnezeieşti. Despre aceasta au scris, în cele câteva volume de mărturii apărute, ierarhi şi intelectuali de marcă până la oameni dintre cei mai simpli ca formaţie culturală”, scrie Florin Caragiu, fost ucenic al părintelui Ghelasie.

Niciun comentariu: