luni, 21 septembrie 2009

Am fost la Sfântul Mina




Câteva mii de credincioşi au fost ieri la sărbătoarea bisericii cu hramul Sfântul Mina din curtea unităţii militare de gardă "Mihai Viteazul" din Bucureşti, participând la slujba de sfinţire a sfântului locaş de cult.
Sărbătoarea a fost, desigur, sfinţirea, urmând ca şi de hram, pe 11 noiembrie, să fie probabil tot multă lume adunată spre cinstirea sfântului militar. Miile de oameni au fost bucuroşi să treacă prin altarul bisericii, să sărute sfânta cruce şi evenaghelie din acest loc în care în mod normal numai preotul are acees şi doar unul-doi bărbaţi desemnaţi de acesta spre a-l ajuta la ceremonii. De astă dată, şi femeile au avut intrarea liberă.
La plecare au primit o bucată mică de târnoseală şi flori aduse de alţi credincioşi.
Pictura este absolut minunată, sunt pictaţi şi sfinţii români într-un brâu pe cupola din naos, iar ceea ce este particular sunt două fresce mari de-a dreapta şi de-a stânga alatarului în care sunt reprezentaţi Domnul Iisus Hristos şi Maica Domnului. Sunt prezente şi două baldachine, parcă aşteptându-şi sfintele odoare spre a le păstra - fărâme din moaştele unor sfinţi, poate chiar din cele ale sfântului patron - deşi deocamdată nu sunt asemenea comori.
Mozaicul de la intrare este şi el foarte frumos, nu doar imens - având 33 de metri pătraţi - observându-se de departe, şi imprimându-ţi sentimentul că Sfântul Mina veghează peste viaţa celor care trec pe acolo.
A fost o atmosferă sărbătorească şi mai ales duhovnicească, iar pe toată vremea cât oamenii au stat la rând pentru a intra să se închine au putut auzi acatiste, aşa încât au fost îndemnaţi la rugăciune interioară.
Pe seară, soldaţii care au asigurat ordinea şi armonia pelerinajului au aprins mai multe torţe care au luminat împreună cu gândurile bune ale creştinilor biserica dedicată Sfântului Mina, care este unul dintre sfinţii atât de grabnic ajutători.

Niciun comentariu: