miercuri, 28 mai 2014

Iubita cu nume de profet - lansare la Bookfest


Sâmbătă, 31 mai, ora 16.00, la Bookfest, la standul Editurii Tracus Arte (Pavilionul C2, stand B15), voi lansa cartea de poezie „Iubita cu nume de profet”.
Prezintă Cornelia Maria Savu şi Dan Mircea Cipariu.
Pe coperta a patra, Mihai Vieru mă recomandă astfel:
„O poezie care împarte universul cu percepţia copilăriei şi a gesturilor ei ne inspiră volumul de faţă al Danielei Şontică, Iubita cu nume de profet. În fapt pe această miză structurală se şi ridică construcţia lui. Adică între recursul la copilărie şi de acolo evadarea discursului în forme simple de unde poezia poate ieşi pînă şi dintr-o enumerare de animale, la bun exemplu. Mai odinioară menţionam un strat metafizic la poezia Danielei Şontică, care nu se referea la expresia poetică, ci la percepţia lumii pentru a putea să exprime din scrisul ei poezie, de unde şi confuziile ulterioare. Aşchii dinspre abstractul lui Barbu răsar pe parcursul volumului: „Evident că mai prelung îmi este gîndul la tine,/ dar prins după cortină cu un inel ultim, visatul” ca să reintre în jocul spumant al recursului la nostalgie fără urmă, însă, de frizare a imposturii: „Cînd am aflat că nu-ţi mai pot trimite/ triunghiuri lucioase din copilărie/ m-am îndurat să beau singura picătură de ploaie/ care a căzut în ultimii trei ani” (trupa mea de artificii). Aspectul simplu şi catapulta basmului îi înfăşoară poezia într-o tandreţe care uneori pare că este scutul unor mituri repovestite, necesare. Aduse în bătătura unde realităţile invazive, agresive să nu aibă posibilitatea de a le altera.

Daniela Şontică recultivă rolul apotropaic al basmului prin poezia bucuroasă, ca o luptă de onoare cu realitatea, pentru că realitatea trebuie alterată de simţurile tale ca să fie a ta şi numai a ta”.



2 comentarii:

ștefan s. spunea...

Felicitări, doamna Daniela!
...O ,,poezie bucuroasă"! - interesantă recomandarea de pe coperta a patra...
Abia aștept să citesc povestea acestei noi cărți a dvs. Așa spunea Florin Iaru, pe care l-am urmărit recent la tv: Și cărțile de poezie... tot o poveste spun!
Ce-ar fi viața noastră fără un strop de poveste?!
Gânduri frumoase și spor în toate vă doresc!

Daniela Şontică spunea...

Domnule Stefan S., ma coplesiti cu atentia, ca de obicei. Povestea e poveste, desigur, dupa ce cititi cartea sa-mi impartasiti impresii. Multumesc.