joi, 26 februarie 2009

VITAS

Am fost la concertul lui Vitas. Daca nu stiti cine este aflati: este un interpret in voga din Odessa, care are o voce foarte pretioasa si rara, canta atat de subtire, incat deca nu ii vezi fata poti crede ca este femeie. Este contratenor.
Daca stiti acea voce minunata a Divei din filmul "Al cincilea element" aveti o reprezentare prin asemanare a vocii lui Vitas, desi sunt convinsa ca ati cautat deja pe youtube sa-l auziti. In fine.

Voiam sa scriu in ce fel ma-a impresionat pe mine Vitas.

Aparitia lui pe scena costumat in haine star treak m-a cam amuzat in primul rand. A purtat o casca cu niste zabrele fine aurii pe ochi, apoi a aruncat asta si a ramas intr-un fel de roba preoteasca a viitorului, apoi, a aparut in costum de seara cu fir stralucitor, camasa alba, apoi intr-unul cu rosu mult si albastru si paiete, apoi intr-o haina rupta, un palton, din versurile rusesti ale melodiei am inteles doar ca avea rolul unui cersetor. Dintr-o miscare a rams intr-un costum alb impecabil, chiar frumos, elegant de nu se putea. A facut niste piruete si miscari cam lascive si camasa i-a iesit din haina. A urcat pe scena o adoratoare, au cantat impreuna frumos, emotionant, el cam stangaci in gesturi. Se pare ca era emotionat de publicul romanesc care nu prea stia ruseste si a tinut la un moment dat chiar microfonul invers.
Nu asta e baiul. A mai aparut in doua sau trei costumatii, incat vecina mea de scaun a zis: dar suntem al circ?
A venit si maestrul Zamfir cu naiul la invitatia lui Vitas, a fost frumos dar cam nepotrivit. Mai ales ca Vitas era acompaniat de baietii lui - doi chitaristi suparati un batersit si un tip la clape.
Ma intreb de ce atata zgomot langa vocea lui asa de frumoasa cand el, cu un manager bun, cu o indrumare specializata, ar putea ajunge sa incante melomanii de toate gusturile dar mult mai rafinate decat acum! Nu am eu ceva impotriva muzicii moderne, as fi absurda, dar asa imi pare mie ca ar suna bine: vocea lui si o orchestra clasica.
Vitas ar putea canta mai degraba melodii si arii clasice in varinte moderne dar cu intrumentele de acompaniament clasice.
Acum se joaca putin imatur si risipeste darul. Eu asa cred.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Esti foarte tare Sonti! SCHEWEPPS, UN PIC MAI INTEPATOR, dar foarte sincera...LOVE YOU

Anonim spunea...

Una din cele mai pertinente concluzii din toata avalansa de postări pro sau contra Vitas de după concert. Felicitări !

Daniela Şontică spunea...

va multumesc pentru comentarii, n-am facut decat sa redau cateva ganduri -instant care mi-au venit dupa spectacol. la buna citire.