miercuri, 26 noiembrie 2008

Dilemă de post

Azi am avut o intervenţie la Radio Lynx într-o emisiune despre post. Am avut plăcerea să răspund la câteva întrebări adresate mie pe tema aceasta de Iohanna Purdea, fostă colegă la Jurnalul Naţional. Nu ştiam că este mai nou om de radio, însă am constatat că îi stă bine şi o felicit. Apoi, mă bucur că am întrevăzut din ceea ce mă întreba că era documentată şi că şi-a dat deja seama ce este postul.

Mi-a plăcut că a întrebat despre cum se împacă postul şi mersul la petrecere. Ei, asta cu petrecerile mi se pare foarte bine venită. Cum împaci şi capra şi varza, adică şi propria ta voinţă de a posti, dacă o faci, şi obligaţia (aproape) de a merge la petrecerea dată de compania ta pentru a te bucura de Crăciun înainte ca acesta să fi venit?

Dacă mergi şi nu dansezi vor crede cu toţii că eşti supărat(ă), dacă nu mănânci "de dulce" eşti bigot(ă), dacă faci şi una şi alta ca să nu mai dai prilej de vorbe atunci vei auzi: "ia uite şi la asta se dădea mare creştină!" Dacă nu mergi se supără directorul. Dacă mergi te superi tu că l-ai supărat pe Dumnezeu.
Ce alegi?

5 comentarii:

Anonim spunea...

alegi sa-ti fie tie bine.

Anonim spunea...

pai ia spune-ne mai inti cum faci tu :)

Daniela Şontică spunea...

Diana, e vorba că un bun creştin nu trebuie să facă ce îi place lui întâi. Apoi, şi asta are o limită, e adevărat. Cum spunea un părinte, să faci ceea ce te "odihneşte" pe tine sufleteşte. Totul este să nu fii atât de pervertit încât să faci nişte lucruri rele.

Alex, eu ştiu că acolo unde nu mai ştii ce să faci, te mai laşi şi în voia lui Dumnezeu, adică te rogi şi încerci să auzi răspunsul Lui în tine. Dacă nu înţelegi care e acea "dreaptă socoteală" sau "cale de mijloc" de care vorbeau Sfinţii Părinţi, atunci mergi la duhovnicul tău şi afli.
Acum, toată lumea ştie că eu am mers la petrecerea dinainte de Crăciun de la JN. Aşadar, nu vă luaţi după mine, oameni buni, nu sunt un etalon...
E adevărat că la cea dinainte de Paşti nu am mers. Parcă e prea mult să te ditrezi în Joia Mare.

Anonim spunea...

Păi, dacă eşti în post şi pleci la petrecere, cine mai rămâne să păzească întreprinderea?

Daniela Şontică spunea...

CP,
se înţelege că petrecerea este după program, man!